22. november 2018

Politiet i Sverige ber familier å DNA-merke klær før alle ranene i vinter

PublicDomainPictures / Pixabay

 

Personran, hjemmeran, eldreran og barneran er nå så vanlig i Sverige at politiet oppfordrer svensker, inkludert barn, å tyverimerke sin klær med DNA. Særskilt på vinteren øker ranene av dyre jakker og klær, ifølge politiet.

For å forebygge personran, men også for å kunne koble mistenkte gjerningspersoner til kriminalitet, oppfordrer nå politiet svenske borgere å bruke såkalt DNA-merking på sine egne og barnas vinterjakker, klær, mobiltelefoner og andre “attraktive eiendeler” (som innvandrerne stjeler og raner til seg, red. anm), skriver Stockholmspolitiet på sin hjemmeside idag.

Les også: Det nye Sverige: 11- og 12-åringer ranet 65-årig kvinne – slo henne med murstein

Les også: Nye barneran – mindreårig jente knivranet av tre maskerte menn

Ifølge politiet øker nemlig antallet personran og tyverier av jakker når været blir kaldere.

Et DNA-merket plagg øker sjansen for at man får tilbake de stjålne varene og kan koble en mistenkt til forbrytelsen, mener politiet.

 – Dessverre øker antallet personran av dyre jakker når kulden kommer. Men også tyveriene i butikker, skoler og omkledningsrom blir flere, sier Claes Stjernström, kriminalitetsforebygger i Nacka lokalpolisområde.

– Blant unge er det vanlig å kjøpe jakker av samme merke. Tenk derfor på å også tydelig navnmerke klærne, selv det kan være kriminalitetsforebyggende.

Les også: Sverige: Kvinne overfalt og ranet – reddet av sin hund

Politiet skriver videre:

Har man en DNA-merket vinterjakke eller mobiltelefon, kan politipatruljer som påtreffer mistenkte gjerningspersoner knytte personen til forbrytelsen. Dessuten kan politiet oppdage heleri i forbindelse med at personer har mistenkt stjålne jakker eller mobiler på seg. Dyre jakker og mobiltelefoner bruker å selges videre til andre.

DNA-merking kan kjøpes i butikker og på nettet i Norge og pensles på klærne eller andre eiendeler, og blir da synlige med UV-lampe. Hver beholder inneholder en unik sporbar væske med en egen kriminalteknisk kode. Forsikringsselskapet Tryg selger et vanlig DNA-sett til 849 kroner eks. moms på sine hjemmesider. Trykk HER for å gå til nettsiden deres.

Les også: Småbarnsmor brutalt knivranet og voldtatt på parkeringsplass utenfor kjøpesenter

(Foto: Komplett.no).

Les også: Svenske matbutikker gir sine ansatte knivsikre vester

I Norge kom DNA-merking (flytende mikromerking) for alvor i 2015, da flere borettslag delte ut gratis DNA-merkesett til beboerne. Politiet i Norge har allerede pågrepet flere kriminelle med denne metoden. Inntil 25 gjenstander kan merkes med et innkjøpt sett og deretter spores opp via en sentral database som er i bruk i 47 land.

Fra Dinside.no:

Politiet i er også med på prosjektet. De har håp om at det både kan øke oppklaringsprosenten og virke forebyggende

– Vi valgte å gjøre dette fordi erfaringene er såpass gode i våre naboland. I Sverige ble for eksempel vinningskriminaliteten redusert med 85 prosent i forsøksområdene. For oss er det en fordel både at vi lettere kan knytte tyvegods til kriminelle og at vi kan bringe de stjålne gjenstandene tilbake til rettmessig eier. Det er jo ofte håpløst å vite om den ene iPaden vi finner virkelig er den som er stjålet. Og ikke sjelden kommer vi over biler eller bosteder fulle av tyvegods uten å kunne bevise at gjenstandene virkelig er ervervet på ulovlig vis, sier politiinspektør Odd Skei Kostveit til Dinside.

Kostveit leder politiets Grenseløs-enhet, og har godt håp om at dette på sikt også kan være til hjelp over hele landet.

– Foruten i Vestfold har politiet i Nordre og Søndre Buskerud, Asker og Bærum, samt Telemark dette utstyret om bord i patruljebilene sine. Det betyr at de ved hjelp av en infrarød penn kan lese av hullkoden som ligger på overflaten. Skulle denne være ødelagt, kan vi fortsatt finne eier ved å analysere selve DNA-materialet. Men dette krever naturlig nok en viss alvorlighetsgrad, sier Skei Kostveit. (Sitat slutt).

Les også: Fire utlendinger dømt for grov vold og ran av norske ungdommer

Les også: Tenåringer tatt for barneran

(Foto: SAFE4).

Les også: Innvandrerbande herjer Stavanger – seks gateran på en uke

Les også: Mørkhudet bande slo ned og ranet mann i Stavanger – politiet advarer publikum

Kilde: Fria Tider

Middelaldrende mann med temperament. Rettferdig, ærlig og glad i landet sitt.

Share