30. august 2017 • English version

Nytt nettsted går i strupen på NRK

NRKs nyhetsdekning – en radbrekking av anstendig journalistikk“, lyser overskriften mot leseren, i det den nylanserte nettavisen Resett.no ser dagens lys.

Artikkelen starter slik:

NRK er en statskanal finansiert av allmenn lisensavgift. Hele folket betaler. Dermed skulle en også tro at man ville få en nyhetsformidler som holder seg strengt til journalistiske regler om objektiv nyhetsformidling – noe som i mine øyne betyr at man gjengir etterprøvde fakta, og overlater til seerne og lytterne å gjøre seg opp sin egen mening.

Det er imidlertid svært lenge siden NRK har operert etter disse retningslinjene. Så langt tilbake jeg kan huske – og det begynner å bli en stund nå – har NRK ikke bare vært selektiv i sin nyhetsprioritering, men også hatt en klar slagside i måten de presenteres på. (Sitat slutt).

Reaksjonene på sosiale medier og i kommentarfeltene til det nye nettstedet er så og si unisont positive.

Venstresiden og enkelte statsstøttede medier har kommet med små angrep og ser ikke med blide øyne på lanseringen av et såpass stuerent alternativt medium. Et medium der man ikke kan kaste ekstreme merkelapper i hytt og pine, lyve om både redaktører og innhold og håpe at nettsiden ikke har ressurser eller tid til å bekjempe løgnene.

For her eksisterer det både advokater og dype lommer.

Det er tydelig at medier i Norge som har levd på lisenspenger og moms-fritak nå offisielt må belage seg på betydelig motbør i det offentlige ordskiftet. Millioner på bok hos det nystartede nettstedet tilsier dette.

Nettstedet Journalisten.no kaller Resett for det “nyeste tilskuddet i den norske mediefloraen”. Jeg vil heller karakterisere det som en ny blomst i villnisset og ugresset som NRK, TV2, Aftenposten, VG og Dagbladet representerer.

Frieord har ingen problemer eller ser Resett.no som noen konkurrent. Heller et nødvendig bidrag i en ellers monoton mediehverdag, som har svært få motstemmer av reell tyngde.

Vi har ulike redaksjoner, ulike meninger og ulike mål. Men vi ønsker alle å se en mer balansert, sannferdig og objektiv nyhetshverdag.

Vi som driver ideelt kan – og har – sluppet inn lys i meningsmørket. Vi har åpnet døren på gløtt med å rapportere uten politisk korrekte filter og med sannheten som våpen. Med dagens teknologi og internettet har vi også kunnet bygge opp noe slagkraftig uten betydelige ressurser eller statlige støtteordninger.

Men uten millioner i banken og fulltidsansatte så klarer man ikke å konkurrere helt i toppen. Det tar lang tid og hardt arbeide å komme dit.

At pengesterke investorer nå velger å legge penger inn i et slikt prosjekt er et godt tegn for fremtiden for uavhengige medier og nyhetskanaler i Norge. Dette viser at vi har kommet til et punkt i mediehverdagen hvor det ikke kun er ildsjeler som for egen regning kjemper mot de store dinosaurmediene.

Jeg leser at Document er overrasket og lei seg for at de ikke fikk millionstøtten fra investorene. Document har titalls bidragsytere og flere faste ansatte. De har også millioner i omsetning, noe som gir dem en unik posisjon. De har jobbet hardt for det og fortjener hver leser og hver krone de får inn.

Men at de gikk glipp av Spetalens millioner må bare svelges og aksepteres. Det samme at utgangspunktet for de to nettsidene er noe ulikt og at nyhetsdekningen vil være en smule annerledes. Det er uansett plass til mange flere stemmer.

Mottoet i Frieord-redaksjonen har alltid vært at dette er en maraton og ikke en sprint. Vi i Frieord har en 10-årsplan. Og en 20-års plan. Vi forventer at nye alternative medier kommer og går. Uansett er det bare å glede seg over de mange nye alternative nettsidene som bidrar til en mer informativ hverdag for norske lesere.

Lenge leve de nye mediene!

 

 

Share