23. november 2017

General Mladić dømt for krigsforbrytelser – men hvorfor slipper Vesten unna?

Vi er vel alle enige at overgrep, tortur, massedrap og folkemord er alvorlig.

Og at alle, uansett hvem som begår dem, skal fengsles, gis en rettssak og så dømmes/frifinnes avhengig av bevisene som føres mot dem.

I nyere historie har vi Nürnbergprosessen, hvor lederne for det tredje riket ble dømt til døden eller lange fengselsstraffer for sin deltakelse i Hitlers diktatoriske maskineri. Men både Storbritannia, USA og Sovjetunionen slapp unna noen etterforskning, tribunal eller dommer. Selv om også de massebombet sivile, opprettet konsentrasjonsleire og drepte millioner av mennesker, inkludert svært mange uskyldige. Dette kunne skje fordi de vant krigen.

På 90-tallet blusset konflikten i Balkan opp. Det var det nærmeste total kaos man kunne komme. Det var serbere, kroater, bosniere og oppløsningen av Jugoslavia med sine seks nasjoner som imploderte i etnisk og religiøs rensing, krig om ressurser og grenser, samt tusenårig mistillit som bokstavelig talt eksploderte som en kruttønne.

Etter konflikten er det Serbia, både fortjent og ufortjent, som sitter igjen med svarteper. Dette fordi de tapte. Som under andre verdenskrig med Nazi-Tyskland. Og selv om det finnes tilfeller der albanere, kroater og bosniere ble dømt for forbrytelser, så slapp topplederne unna. Men altså, nok om det.

La oss se på hvilke andre som har begått krigsforbrytelser og folkemord. Som har invadert suverene stater, drept statsledere, stjålet råstoffer og verdier. Som har kastet hele nasjoner ut i borgerkrig og konflikter som aldri vil ta slutt. Som har ført til at ikke bare tusenvis av mennesker døde, som i tilfellet er med Mladic, men at millioner ble fordrevet og døde. Ja, millioner av mennesker.

Så, hvem har som Ratko Mladić sagt, “Jeg er har rett, dere har feil. Vi er de gode, dere er de onde”. Som hevet seg over internasjonale konvensjoner, over menneskerettighetene, over retten de hadde fått av sitt eget folk, og startet krig og konflikter.

Barack Obama. Tidligere president i USA, Obama, fikk fredsprisen før han engang fikk startet sin første krig eller brutt sitt første løfte om å slutte umenneskelig behandling av fanger. Obama uttalte at han skulle trekke seg ut av Irak og Afghanistan. Han løy. Ikke bare trakk han seg ikke ut, han fortsatte krigene gjennom alle sine 8 år i Det hvite hus. Under Obama vokste også terrorgruppen IS frem som et direkte resultat av amerikanske myndigheters politikk i Midtøsten. Og han stoppet dem aldri. Obama har også utført flere droneangrep enn noen annen president i historien. Han har startet to uoffisielle kriger og bombet hele syv ulike nasjoner. For ikke å snakke om hvor mange amerikanske soldater som har mistet livet både under krigen, samt etter krigen som følge av sykdommer og selvmord.

OBAMA: Å gi Barack Obama fredsprisen kan i ettertid ha vært en smule forhastet. (Tegnestripe).

Bush senior og junior, og Bill Clinton. De tre presidentene før Obama startet, drev og økte krigene og elendigheten over hele verden. De invaderte og radbrekket land i Midtøsten og skapte så mye uro og ustabilitet at regionen sannsynligvis aldri vil hente seg inn igjen. Antallet drepte sivile siden George H. W. Bush og invasjonen i Irak i 1991 og frem til Obama gikk av, ligger vel i milliontallet. For ikke å snakke om at man ulovlig går inn med fremmede styrker i suverene nasjoner med statsledere.

Og så har vi generalene og ministrene. Utenriksminister Madeleine Albright, generalene Norman Schwarzkopf og Wesley Clark, samt Richard Cheney, Colin Powell, Condoleezza Rice, Donald Rumsfeld og Paul Wolfowitz. Og vi kan legge til Hillary Clinton til denne listen, etter fadesen i Libya under hennes tid som utenriksminister for Obama.

Her er et klipp av Madeleine Albright som mener at en halv million døde barn er en akseptabel pris å betale for hennes versjon av fred.

Og norske medier skriver side opp og side ned om Karadzić, Mladić og Milosević som har sittet på tiltalebenkene de siste årene. Men disse tre tilsammen har ikke ansvaret for flere døde eller kriger enn Obama på en dårlig uke i løpet av sine 8 år i det ovale kontor. Allikevel jetsetter Obama verden rundt med millioner av dollar på kontoen, privatfly, og har høy stjerne. På cella sitter Mladic og kan vel være berettiget harmfull over dobbelmoralen.

Dette innlegget kunne fort vært hundre sider langt, da hele Vesten er involvert, inkludert norske statsministere som har gitt sitt samtykke til de siste 30 årene med historisk brutalitet, krigføring, nervegass, klaseammunisjon, fosforbomber, tortur og massedrap. Hvis du kan tenke opp en grusom måte å dø på, så har Vesten sannsynligvis benyttet seg av metoden i det “godes” hensikt. Demokratisering har det også blitt kalt.

KRIGSFORBRYTERE? Det er ikke få kriger og konflikter disse presidentene har startet eller videreført. (Foto: Carter, Clinton, Bush Sr., Bush Jr., Obama).

En ikke så glamorøs tittel for deltakelse, medvirkning og ansvar for alle disse krigene og konfliktene må også tildeles mediene i Vesten. Uten dem ville det hele ikke kunne gjennomføres så glatt og uten spørsmål. Mediene var villige våpendragere for alle løgner, usannheter og propaganda som NATO, FN og Pentagon klarte å finne opp for å rettferdiggjøre ødeleggelsene.

Så mens norske og vestlige politikere sitter og nikker anerkjennende til at “Slakteren fra Bosnia” Ratko Mladić, nå sitter bak lås og slå, så sitter altså mennesker som forårsaket utallig flere ganger mer lidelse og nyter sin morgenkaffe i frihet hver dag uten frykt for å måtte stå til ansvar for sine ugjerninger.

Relatert:

Middelaldrende mann med temperament. Rettferdig, ærlig og glad i landet sitt.

Share