10. juli 2018

Frankrikes to ansikter – flerkulturell fotball seirer mens det flerkulturelle samfunnet brenner ned

Mens den norske befolkningen gleder seg over VM og ser frem til kveldens semifinale mellom Frankrike og Belgia, så dekkes opptøyene i Frankrike i svært begrenset omfang.

SUKSESS: Det franske fotballandslaget gjør stor suksess under fotball-VM i Russland. Laget har en majoritet av ikke-etniske franskmenn og hylles for å være flerkulturelt. Samtidig opplever Frankrike at landets byer brenner natt etter natt etter opptøyer startet av afrikanske og arabiske innvandrere.

Les også: Kvinnelig journalist voldtatt av bevæpnede flyktninger i Frankrike

Det har nå vært opptøyer i den franske storbyen Nantes i en hel uke. Butikkvinduer knuses og butikker rundstjåles, samt settes i brann, nærmere 100 biler er påtent og minst ÅTTE bygninger rapporteres utbrent. I tillegg er søppelcontainere kastet ut i gatene og påtennes, og bussholdeplasser vandaliseres ved ruteknusing.

Fransk politi skal ha pågrepet et titalls personer, noen helt ned i tenårene. Alle med innvandrerbakgrunn fra Afrika og Midtøsten.

Les også: Muslimsk kvinne nektet å ta av seg burka – startet voldelige opptøyer i Frankrike

Les også: Britisk avis: Paris er et post-apokalyptisk helvete fylt med urin og søppel

Det hele begynte etter at politiet i byen stoppet en den multikriminelle 22-åringen Abubakar Fofana sist uke. Fofana hadde et svært langt rulleblad og en utestående arrestordre for ran. Fofana valgte i stedenfor å overgi seg å forsøke å kjøre ned en politimann og satte så fart mot en gruppe barn som lekte i området. Politiet trakk da våpen og skjøt mot bilen og traff Fofana i nakken. 22-åringen ble erklært død på sykehuset.

VIDEO: Innvandrere angriper og brenner ned buss med passasjerer i Frankrike

DREPT: Den fra kjente kriminelle Abubakar Fofana (22) var etterlyst av politiet for blant annet ran. Han hadde minst åtte kriminelle forhold på rullebladet fra tidligere. Fofana skal ha nektet å overgi seg da han ble stoppet av politiet og ble skutt i det han forsøkte å stikke av. (Foto: Privat).

VIDEO: Skrekkfilm eller virkelighet? Etniske opptøyer i Frankrike

Les også: “Islam er problemet” – fransk borgermester sier man ignorerer årsaken til fattigdommen og kriminaliteten i forstedene

Her er en video som er tatt bare minutter etter hendelsen.

VIDEO: Frankrike i flammer: 26 biler satt fyr på i boligstrøk

Denne versjonen av hendelsen har imidlertid blitt satt i tvil av vitner som sier at Fofanas bil sto stille da politiet løsnet skudd mot ham. Politimannen som skjøt er nå under etterforskning for uaktsomt drap.

Like etter at skyteepisoden ble kjent kom de første rapportene om vandalisering og branner i Nantes. Det har også kommet ut rapporter om angrep mot politimenn i Paris.

Les også: Sjokkavsløring: Franske myndigheter skjulte grusom tortur av terrorofrene i Paris

VANDALISME: Innvandrerne i bydelen har brent ned minst åtte ulike bygninger den siste uken. Her er et lokalt legesenter helt utbrent. Hva man ønsker å oppnå ved å brenne ned sitt eget lokalområde er ikke kjent.

DEMONSTRERER: Innbyggerne i bydelen demonstrerer etter dødsfallet til den 22-årige afrikanske mannen i Nantes sist uke. Her passerer de en utbrent bil. Demonstrantene velger imidlertid ikke å gå i tog mot volden og kriminaliteten som deres eget nabolag forårsaker.

Les også: Politibetjenter i Frankrike forsøkt drept – fikk kastet molotovcocktailer mot seg

Nantes er ikke fremmed for opptøyer relatert til den innvandrertette delen av befolkningen og skal ha opplevd lignende tilstander i både 2012 og 2016. Bydelene utenfor sentrum har lenge vært kjent for å være kontrollert av gjenger med innvandrerbakgrunn og franske myndigheter har de siste årene foretatt flere store prosjekter for å forsøke å gjenta kontrollen over utenforskapsområdene.

Innvandrere fra Afrika og Midtøsten har lenge slitt med å integrere seg i det franske samfunnet. De fleste områdene de bosetter seg i forvandler seg på kort tid til ghettoer og såkalte “ikke gå soner” for lokale myndigheter og politiet. I Sverige har myndighetene designert at det finnes 55 slike områder. I Frankrike er dette tallet 1.500.

Les også: Afrikanere amok på togstasjon i Paris – politiet måtte bruke gass

I disse områdene selges det store mengder narkotika, våpen og stjålne varer. Prostitusjon og menneskehandel er også vanlig og fører beboerne ut i en hverdag ikke ulik den de hadde i sine hjemland. Arbeidsløsheten blant beboerne i disse ghettoene er mange ganger høyere enn for etniske franskmenn.

Når politiet går inn og forsøker å opprettholde lov og orden skjer det ikke sjelden at de kriminelle motsetter seg pågripelse og det raskt eskalerer til opptøyer og langvarige konflikter.

Så mens folk flest i Europa følger med de Les Bleus mot Belgia i Russland i kveld, så opplever innbyggerne i Nantes nok en kveld med bilbranner, opptøyer og sirener på gatene.

Kontrastene kunne ikke vært større.

Les også: Fransk prest (84) fikk halsen skåret over i terrorangrep mot kirke – terroristene ropte «Allahu Akbar» i det de halshugget ham

Middelaldrende mann med temperament. Rettferdig, ærlig og glad i landet sitt.

Share