13. november 2017

DIPLOMATISK SKANDALE: Svensk sosialdemokratisk utenriksminister kaller feiringen av Polens nasjonaldag “nazistisk” og krever at den stoppes

Mellom 60.000 – 100.000 polakker tok til gatene på lørdag for å feire uavhengighetsdagen sin. Den største markeringen ble holdt i hovedstaden Warszawa, men markeringer ble holdt i alle store polske byer.

Det ble en folkefest med både statsministeren, presidenten, politikere og kransenedleggelser med krigsveteraner fra 2. verdenskrig tilstede.

Skoler holdt arrangement og historieundervisning om Polens historie og det ble holdt konserter, samt flagget over hele landet. Det er en offisiell helligdag i den polske kalenderen.

REGJERINGEN TILSTEDE: Hele den polske regjeringen er tilstede under markeringen av uavhengighetsdagen. Det er kransenedleggelse som etterfølges av sang.

KNELER FORAN GRAVEN: Presidenten i Polen, Andrzej Duda, besøkte først den ukjente soldats grav, før han la ned krans og knelte foran minnesmerket til statssjef og feltmarskal Józef Piłsudski som er symbolet på Polens gjenopprettede suverenitet i 1918.

Dagen feires som et resultat av at Polen i 1918 igjen var en selvstendig nasjon etter 123 år under fremmed styre. 20 år senere ble de invadert igjen og denne gangen mistet landet hele 20 prosent av befolkningen, samt fikk de største byene totalt jevnet med jorden da nazistene gikk til angrep.

I gatene på lørdag marsjerte barnefamilier, unge, eldre og ulike organisasjoner. Enkelte politiske organisasjoner har også deltatt de siste årene, inkludert de som av venstreorienterte medier og politikere blir kalt “høyreekstremister”, “fascister”. Endog “nazister”(!). Disse siste gruppene utgjør en svært liten andel av de som er ute på gatene, kanskje så få som 1 prosent, eller mindre.

OVERSIKT: Ca. 500 deltakere gikk under banneret “Den svarte blokken”. Det utgjør mindre enn en prosent av de offisielt 60.000 som feiret uavhengighetsdagen på gatene i hovedstaden Warszawa. Allikevel får altså denne mindre enn en prosenten representere hele dagen, feiringen og alle menneskene på gatene. Vil journalister og redaktører kalle det ansvarlig og redelig journalistikk? Vil det være innenfor rammene av Vær Varsom-plakaten eller redaktørplakaten? Utifra VGs dekning som kom på lørdag, var det brudd på begge deler.

Les også: Europeiske medier angriper Polen på nasjonaldagen – omtaler deltakerne som rasister og fascister

Selvfølgelig leter utenlandske og venstreorienterte medier med lykt og lupe for å finne noen eller noe de kan bruke som bevis. Og det er uheldig at man finner dem, men å bruke disse som et eksempel på alle som deltok er ikke bare en løgn, men en skandale av enorme proporsjoner.

Man har i tidligere år anklaget marsjen og feiringen for mindre utbrudd av opptøyer og vold mellom demonstranter og politiet. Dette var med den tidligere mer Merkel-vennlige PO-regjeringen ved makten, som hadde akseptert at Polen tok imot ikke-vestlige og muslimske asylsøkere.

Men etter at den nye nasjonalkonservative regjeringen, PiS, tok over, har feiringen foregått uten bråk eller noen konfrontasjoner fra venstreekstremister.

LØP FOR LANDET DITT: I flere polske byer ble det arrangert byløp under nasjonaldagen. Her fra en deltaker i byen Wroclaw.

Twitter-blemme

Sveriges utenriksminister begikk kanskje en av sin karrieres største blemmer da han tok til Twitter utover lørdagen.

Istedenfor å gratulere et nært og vennskapelig forhold som Sverige og Polen har, og hylle landets feiring av sin selvstendighet, så valgte sosialdemokraten Johansson på sin offisielle Twitter-profil å kalle feiringen “høyeekstrem med sterke nazistiske og antijødiske innslag”. Ikke nok med det, Johansson mente også at “Den må slås tilbake!”. Det er uvisst hvordan den svenske utenriksministeren ønsker å slå tilbake et annet EU-lands nasjonalsdagsfeiring. Mon tro om vår egen 17. mai står i fare ved neste korsvei.

Innlegget står fremdeles der, tre dager senere.

Wall Street Journals korrespondent for sentral- og Øst-Europa skrev artikkelen som Johansson videretwitret og kommenterte, men beklaget seg og slettet uttalelsen sin senere. Dessverre for lite, og for sent, da skaden allerede var skjedd.

BEKLAGET: Wall Street Journals korrespsondent slettet sin tweet og skrev en beklagelse. (Foto: Skjermbilde/Twitter).

På nettet kom mange sterke reaksjoner på den svenske utenriksministerens tweet.

Heldigvis tar polakkene angrep fra fremmede stater med humor i dag.

GALGENHUMOR: Hva gjør man når et nærliggende land kaller regjeringen, barnefamilier og stolte polakker “høyreekstreme” og “nazister”? Jo, man gjør narr av dem. (Foto: Polens farger på Star Wars’ dødsstjerne).

Med føttene plassert i storbyen og med et hjerte for livets glade sider.

Share