19. juli 2018 • English version

Dagens fakta: Drepte i terror i Israel i 2002; 452. I første halvår av 2018; 5 – fem

Av Max Hermansen, historiker, forfatter og leder av Demokratene i Oslo

Det var i forbindelse med Den andre intifadaen i 2002 at så mange som 452 ble drept i terrorangrep i Israel; drept av palestinere. Intifadaen begynte den 29. september 2000, og det var 44 drepte i terrorangrep det året. I 2001 steg antall drepte til 207.

Dette etter at det i de 50 forutgående årene før år 2000, totalt var blitt drept 1399; eller 28 i gjennomsnitt pr år.

Med den voldsomme stigningen i antall drepte, startet byggingen av det som nærmer seg fullførelsen av et 708 km sikkerhetsgjerde mot Vestbredden, og 65 km mot Gaza-stripen – hvor det også blir en sikkerhetsmur ganske langt ned i bakken for å motvirke tunnelgraving.

Antall israelere drept i islamske terrorangrep siden 2000 har sunket betydelig etter at Israel satte opp et sikkerhetgjerde.

Dessverre stopper ikke disse sikkerhetsgjerdene granater fra bombekastere, raketter, brannbomber og annen jævelskap terroristene i hamas sender fra Gaza-stripen mot Israel.

Til nå i år, er fem personer drept i terrorangrep utført av palestinere. To av disse var jødiske rabbinere bosatt på Vestbredden, to var soldater på jobb på Vestbredden, mens den femte var en 32 år gammel familiefar med fire barn som ble drept i Gamlebyen i Jerusalem den 18. mars.

Det er altså ingen tvil om at sikkerhetsgjerdene har gjort svært mye for å sikre befolkningen i Israel.

Det er et poeng at også Egypt har et meget omfattende sikkerhetsgjerde mot Gaza-stripen, på deres 11 km lange felles grense. Kan det være at det er noen generelle problemer med palestiner-araberne?

 

Share