30. oktober 2018 • English version

Bytter fra “Julemarked” til “Vintermarked” for ikke å krenke muslimer

JULEMARKED I BELGIA. (Foto: Spotter2 / Wikimedia Commons).

 

Arrangørene av det tradisjonelle julemarkedet i den belgiske byen Brugge, har nå endre navnet til Vintermarkedet. Avgjørelsen ble tatt for ikke å “støte de med annen tro”, skriver den belgiske avisen HLN.

Avisen sier at julelysene også vil bli byttet ut med mer nøytrale vinterlys. Innbyggerne og lokalpolitikerne er imidlertid ikke spesielt fornøyde med endringen.

Pol Van Den Driessche, medlem av det politiske partiet N-VA, kaller avgjørelsen “uforståelig og utrolig”. 

 – Så vi har ikke lov til å snakke om julemarkedet, men bare om vintermarkedet. Det er ikke bare en helt sinnsyk avgjørelse, men det går også imot hvem vi er.

– Den belgiske byen har en flott og historisk juletradisjon og selv om du er religiøs eller ikke, så er dette en del av vår kultur. Jeg vil ikke bøye meg for denne syke typen av toleranse, fortsatte politikeren.

Noen mennesker kommenterer på avisens artikkel at avgjørelsen er tatt pga islam.

 – Lever vi fremdeles i Belgia? Våre normer og verdier blir visket vekk, vår kultur er i ferd med å forsvinne og våre tradisjoner får nye navn. Og vi må respektere deres Ramadan og Eid-fester, skriver en innsender.

FORSTÅR IKKE OPPSTYRET: Jeg forstår ikke hvorfor folk er opprørt, sier arrangør av “Vintermarkedet”, Piet Vanderyse.

Arrangøren av Brugges vintermarked, Piet Vanderyse, sier at avgjørelsen ble tatt for å gjøre det hele “mer nøytralt” for alle.

 – Hvis vi bruker ordet jul, så vil det bli koblet opp mot en religion, men vi ønsker å være mer nøytrale. Vi har ingen ide hvor alt dette bråket kommer fra, dette er det andre året navnet har vært endret, sier han.

Andre belgiske byer som Antwerpen, Gent og Hasselt, har også fjernet sine julemarked og erstattet dem med vintermarked, vinterland og vintermoro.

Kilde: Voice Of Europe

Share